Dental Rezidans Ağız ve Diş Sağlığı Grubu

info@dentalrezidans.com

0258 211 67 67

  1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Diş Ağrısı

Diş ağrısı hemen herkesin hayatı boyunca en az bir kere karşılaştığı, oldukça can sıkıcı ve sevimsiz bir durumdur. Ancak diş ağrısı çözümü olan ve çeşitli nedenlere bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Peki, diş ağrısı neden olur. Hangi durumlar diş ağrısını tetikler ve diş ağrısı nasıl çözülür?
Diş Ağrısı Genel Olarak Üç Şekilde Gelişir

  1. Yemek Sırasında veya Sonrasında Meydana Gelen Diş Ağrısı
    Yemek esnasında veya yemek sonrası ilk yarım saat içerisinde dişin üzerindeki çürük boşluğuna yiyecek artığının girmesi ve bu yiyeceklerin ürettiği asidin diş sinirini etkilemesi ile keskin bir diş ağrısı oluşur. Diş fırçası veya diş ipi yardımı ile yemek artıklarından temizlenen dişin ağrısı kısa bir süreliğine geçer. Tekrardan bu tip bir diş ağrısı oluşmaması için diş hekimine müracaat edilip gereken diş tedavisi yapılmalıdır.
  2. Dinmeyen Diş Ağrısı
    Genel olarak gece meydana gelen bu tip diş ağrıları uzun süreli olur. İlerleyen diş çürüğü sebebi ile diş sinirinin ölümü ve dişin enfekte olması, dişin etrafında veya yüzde şişlik meydana getirir. Böyle bir durumda da diş ağrısını dindirmek oldukça zordur. Diş ağrısını dindirmek için önce diş yüzeyinde yemek artıkları temizlemek gereklidir. Dinmeyen bir diş ağrısı ile karşılaşıldığında öncelikle diş hekiminin tavsiye ettiği bir ağrı kesici ilaç veya dişteki enfeksiyonu kontrol altına alacak antibiyotik alınmalıdır. Ancak mutlaka diş hekimine enfekte durumdaki dişe müdahale edilmesi için başvurulmalıdır.
  3. Yaralanmalar(bakınız; diş travması )

Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrılarının birçok nedeni olabilir. Eklem ağrıları, 20 yaş diş ağrıları, diş sinirinden kaynaklanan ağrılar, diş ve diş eti iltihabı ağrıları toplumumuzda çok sık rastlanan diş ağrılarıdır. Öncelikle diş ağrısının neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve buna uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Diş ağrısı tespitinin sadece diş hekimi tarafından yapılmakta olduğu unutulmamalıdır. Ancak diş hekimine gidinceye kadar ağrıyı hafifletmek için bazı çözüm önerileri de bulunmaktadır.

Ağrıyı hafifletmede uygulanabilecek çözümler şunlardır;
1- Diş fırçalamak çürüğe sıkışmış ve ağrıya neden olan besinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Dişlerin diş ipi ile temizlenmesi ve fırçalama ağrının azalmasına neden olur.
2- Sirkeli su ve tuzlu su gargarası diş ağrılarını kısmen uyuşturur. Dişi bakterilerden temizler şişlikleri azaltır. Diş eti ve açık diş çürüklerine dezenfektan etkisi vardır.
3- Diş hekiminizin önerisiyle ve kullanım şartlarına uyarak ağrı kesici almanız ağrınızı belirli bir süre için geçirecektir.
4- Dişe kesinlikle aspirin, kolonya, alkol konulmamalı bunların yerine karanfil yağı tercih edilmelidir. Karanfil yağı veya kuru karanfil yüzyıllardır enfeksiyonu tedavi etmede kullanılır. Diş ağrısına iyi gelen karanfil yağı anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Eugenol denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere etki eder.
5- Buz uygulaması; ağrıyan diş bölgesine soğuk kompres uygulaması ya da soğuk su ile ağzı çalkalama geçici olarak ağrıyı hafifletir. Bu durumun tam tersi olarak ağrıyan diş bölgesine sıcak kompres uygulaması ya da sıcak su ile ağzı çalkalama geçici olarak ağrıyı hafifletir.
6- Gece diş ağrısı oluşmuşsa, yatar durumda olmak ağrıyı artıracağından yastık yükseltilebilir.

Sağlık Bülteni

***Söz veriyoruz, spam yok!