Merak Ettikleriniz

Diş sıkma/ gıcırdatma (bruksizm) in tedavisi nedir?

Öncelikle sebebin ortaya çıkartılması gerekir. Stres ve alışkanlığa bağlı ise ancak bunlar giderilemiyorsa ısırma plağı denen ve gece takılan bir apareyle dişlerin aşınması engellenir ve alışkanlık ortadan kaldırılmaya çalışır.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

- Diş eti kanaması
- Ağız Kokusu
- Diş etlerinde renk değişikliği
- Diş eti büyümesi ve çekilmesidir.

Çarpma, düşme sonucu çocuğun dişi yerinden çıkarsa ne yapmak gerekir?

Öncelikle çıkan parça bir miktar süt içerisine konulup en kısa sürede diş hekimine gitmek gereklidir. Eğer düşen diş süt dişi ise yer tutucu uygulanabilir. Daimi diş ise ve zedelenmeden yuvasından çıktıysa kazadan hemen sonra kanal tedavisi yapılıp yerine yerleştirilebilir. Kırıklar da ise kırığın etkilediği dokulara bağlı olarak dolgudan kanal tedavisine kadar varan çeşitli tedaviler gerekebilir.

Takıp çıkarılan protez kullananlar için başka alternatif var mıdır?

Günümüz diş hekimliğinde implant uygulamaları (kemiğe vida) ile takma çıkma protez kullanma mecburiyeti ortadan kalkmıştır.

Kanal tedavisi nedir? Neden yapılır?

Eğer çürük sinirlere kadar geldiyse sadece dolgu yapmak yeterli olmaz, bununla birlikte dişin kökünde bulunan sinirlerin çıkarılıp bu kanalların da doldurulması gerekir. Kanal dolgusu üzerine restorasyonun tamamlanması ile dişinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kırık dişin tedavisi var mıdır yoksa çekilir mi?

Her kırık diş çekilmez, değişik tedavi yöntemleri ile (dolgu veya kaplama) diş kurtarılabilir.

Hamilelikte diş hekimine gidilir mi?

Tavsiye edilen hamilelikten önce diş hekimine gitmektir. Hamileliğin ilk ayı ile son üç ayında uyuşturucu yapmadan diş tedavileri yapılması tavsiye edilir. Hamilelik sırasında gerekirse acil tedaviler uygulanmaktadır.

Lamine nedir?

Lamina Latince de '' yaprak '' anlamına gelir. Dişlerin kesilmeden yalnızca ön yüzünden 0,3 - 0,7 mm inceltilmesiyle uygulanan ve sağlam diş dokusunun minimum şekilde kaybedildiği bir tekniktir. Bu inceltilen bölgeye porselen diş laminaların yapıştırılarak uygulanmasıdır. Beyazlatmanın yetersiz olduğu renklenmelerde yapısı ve formu bozuk olan dişlerin düzeltilmesinde çapraşık ya da eğri dişlerin düzeltilmesinde, ayrık dişlerin birleştirilmesinde çözüm olarak kullanılabilir.

Dişleri temizletmek zararlı mıdır?

Diş eti hastalıklarına, film tabakası kalınlığında, dişlerin yüzeyine yapışan ve plak denilen bakteriler sebep olur. Eğer plak temizlenmezse tartar denilen diş taşlarına dönüşür. Plak ve diş taşlarının birikmesi ağzımızda tahrip edici bakterilerin çoğalmasını sağlar ve bunun sonunda diş ve dişeti arasında cep denilen boşluklar ve dişeti çekilmeleri oluşur. Bakteriler dişin çevresindeki kemik tahribine yol açan enzim salgılarlar. Ve sonunda diş kaybedilir. Sonuç olarak diş taşı temizliği kozmetik bir iş değil bir tedavi biçimidir.

Ağızdaki yaraların, aftların sebebi nedir? Tedavisi nedir?

Ortası beyaz, kenarları kırmızı, düğme şeklinde delinmiş gibi görünen ağrılı yaralara "aft" deniliyor. Stresten ya da tahrişten kaynaklanan yaralar bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar Behçet hastalığının işareti olabilir. Bu nedenle sık oluşan ve kısa sürede iyileşmeyen aftlarınız olduğunda ihmal etmeyip diş hekimine gitmeniz gerekebilir.

Diş eti kanamasının nedenleri nelerdir?

Diş ve diş eti ile ilgili sorunlar, diş eti kanamalarının en sık nedenleridir. Gingivitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanması en önemli nedenlerdendir. Bir başka önemli diş ile ilgili sorunda periodontitisdir. Periodontitis dişleri destekleyen bağ dokusu ve kemiklerin iltihaplanmasıdır.

Çocuklarda florürlü diş macunu kullanmaya ne zaman başlanılmalıdır?

Çocuklarda florürlü diş macunlarının kullanılmasına yaklaşık 4 yaşından sonra başlanmalıdır. Çünkü çocuklarda yutma refleksi ancak 4 yaşından sonra doğru bir şekilde kullanılmaktadır Bu yaşa kadar florürlü diş macunu kullanılması durumunda macun içerisinden yutulan florür miktarı sürekli dişlerin minelerinde kalıcı lekelenmelere sebep olabilmektedir. Bu gelişimsel bozukluklara florozis denir. Bu nedenle bu yaşa kadar olan çocukların dişlerini su ile ya da florür içermeyen bir macun ile fırçalamaları tavsiye edilmektedir. Yalnız son dönemde yapılan çalışmalar sonucunda; ağzında 3 ten fazla çürüğü olan 2 yaş ve üzeri çocuklarda 500ppm florür içeren diş macununun günde 2 kere kullanılması gerektiği söylenilmektedir.

Her gömülü 20 yaş dişi çekilmeli midir?

HAYIR, ancak kısmen sürmüş olan yirmi yaş dişleri rahatça temizlenemedikleri için kolayca çürüyebilmekte, ağızda kötü kokuya sebep olmaktadır. Tamamen kemik içinde kalıp süremeyen yirmi yaş dişleri ise hemen yanlarında bulunan ikinci büyük azı dişinin köklerine yaslanarak o dişe zamanla zarar verebilmekte veya kimi zaman etraflarında kist oluşturabilmektedir. Bu tip dişlerin enfekte olup ağrıya ve apseye yol açmaları halinde hemen çekilmeleri gerekirken, herhangi bir sıkıntıya sebep olmuyorsa doktorunuz tarafından kontrol altında tutulmalı ve gerek görülürse çekilmelidir.

Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Çekim yerine konan steril gazlı bezi en az 15-20 dakika sıkıca bastırarak yerinde tutunuz. Bu tamponu attıktan sonra, kesinlikle ikinci bir tampon yerleştirmeyiniz. Çünkü hiçbir zaman bu tampon steril olamayacaktır. Ayrıca her seferinde yaranın üzerindeki pıhtı bu tampona yapışacak ve kanamanızın durmasına mani olacaktır. Mümkünse 24 saat sigara ve alkol kullanmayınız. Ağzınızı bir kaç saat su ile çalkalamayınız. Aksi halde çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engeller ve çekim yarasının iyileşmesinin gecikmesine neden olursunuz. Sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Bu kanama 6 ile 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Kanın tükürüğünüzü boyama özelliğinden dolayı kanamanızın fazla olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz. Ağrınız olabilir. Bu durumda ağrı kesici alabilirsiniz. Aspirin türevi ağrı kesiciler kanamayı arttırır. Bu yüzden diş çekimi sonrasında önerilmemektedir. Özellikle uyuşukluğunuz geçerken ağrı en yüksek düzeye ulaşır. Bu normal bir durum olup uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.

Diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. En son dişetinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir. Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır.

Ağız bakım ürünlerini nasıl seçmeliyim? Ne Tür Bir Diş Fırçası Kullanmalıyım?

Piyasada birçok şekil, boyut ve modelde diş fırçası bulunduğundan, hangisini kullanacağınıza karar vermeniz zor olabilir. İşte size bu konuda yardımcı olacak özellikler: Birçok diş hekimi, yumuşak kıllı diş fırçalarının plakları ve kalıntıları dişlerden çıkarmak için en iyi çözüm olduğu fikrinde birleşmektedir. Küçük başlı fırçalar da tercih edilmektedir, çünkü arka grup dişler de dahil olmak üzere ağzın tüm alanlarına daha iyi ulaşabilmektedirler. Diş fırçasının sapı (kaymaz saplı veya esnek boyunlu), baş biçimi (sivri veya dikdörtgen) ve kılların biçimi (dalgalı, düz veya konik biçimli) söz konusu olduğunda, sizin için en rahat olanı seçin. En iyi diş fırçası, ağzınıza en iyi uyan ve tüm dişlere en rahat ulaşmanızı sağlayan diş fırçasıdır. Bazı özel durumdaki insanlar için, pilli diş fırçası iyi bir alternatiftir. Dişleri temizleme işini, özellikle fırçalama güçlüğü bulunanlar veya sınırlı el kabiliyetine sahip kişiler için daha iyi yapabilirler.

Panaromik radyograf nedir? Ne işe yarar?

Panaromik röntgendeki x-ışınlarının verdiği radyasyon oranı diğer geleneksel x-ışınlarından çok daha azdır. Çok hızlı bir şekilde alınır. Hastalar için konforlu ve rahattır. Panaromik röntgen, tüm dişlerin, çenelerin, dişler ve çenelerdeki birçok problemin tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmidir. Tedavi planlamasının daha hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasını sağlar. Çene ve dişlerde gözle görülemeyen kist, çürük ve tümör gibi oluşumların tespiti için gereklidir.Cerrahi müdahalelerden önce hekim mutlaka görmek ister. Çünkü bu röntgen ile tedavi yapılacak alan geniş bir biçimde görülür ve operasyonun başarısı artar.

Ağız kokusu diş sorunlarından kaynaklanır mı? Ne yapmalıyım?

Evet. Dişlerde var olan çürükler diş eti hastalığı ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca mide rahatsızlıkları ve sinüzit gibi hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilir. Diş problemleri düzeltildikten sonra şikayetiniz hala devam ediyorsa KBB ve dahiliye bölümlerine gitmeniz gerekir.

Dişlerimi düzenli fırçalıyorum; ama yine de çürüyor. Neden?

Diş çürüğü multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik beslenme, oral flora ve daha bir çok etken çürükte rol oynar. Fırçalama doğru yapıldığında çürüğü önlemede etkili bir yoldur. Bunun yanında koruyucu tedavilerde uygulanarak daha güçlü dişler elde edilebilir.

Flor uygulaması çocuğun sağlığına zararlı mı?

Hayır.Flor uygulamasının çocuğunuza herhangi bir zararı olmaz, dişlerin çürüğe karşı direncinin artması için profesyonel florür uygulaması yapılıyor.

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantlar ağızda 30-40 yıl kadar sonsuz kalabilirler, fakat implantların ömürlerini belirleyen çeşitli etkenler vardır, bunların başında implantın uygulandığı kişinin sağlık durumu ve implant bakımına gösterilen özen gelir. Uygun koşullar sağlandığında implantlar bir ömür kullanılabilir. İmplantlarınızın bakımını nasıl yapacağınızı hekiminiz size anlatacaktır.

Ortodontik tedavi her hastaya yapılır mı?

Dişlerin yerleştiği alt ve üst çene kemiklerinin birbiriyle ilişkileri normalse yalnız dişlerde problem varsa bu tür anormallikler her yaşta tedavi edilebilir; ancak çene iskeletlerindeki gelişimle ilgili bir problemin tedavisi ancak büyüme gelişim döneminde mümkündür.

Yeni protezime ne kadar sürede alışırım?

İlk haftalarda ağır ve hacimli gelen protezlere , ağız içi dokularınızın proteze uyum göstermesiyle alışmanız daha kolay olacaktır. İlk zamanlarda takıp çıkarma sorunu yaşasanız da biraz pratikle bu sorun aşılabilmektedir.

Dişlerimin ucu aşınmış gibi duruyor. Nedeni nedir? Ne yapmalıyım?

Sebebi diş sıkma / gıcırdatma alışkanlığıdır. Bruksizm genelde uyku esnasında oluşan diş sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır. Bireyler genelde bu alışkanlıklarından habersizdir. Baş ağrısı, çene eklemi ağrısı bruksizm sonuçlarıdır. Diş hekimi tarafından uygulanan gece plağı sizi rahatlatacaktır.

Amalgam dolgular değiştirilmeli mi?

Amalgam dolgular kişinin gülme estetiğini etkiliyorsa veya dolgu kenarında bir çürük oluşumuna rastlanıyorsa değiştirilmelidir. Küçük azılarda gülme esnasında dişlerde görülen gri yansıma varsa bu görüntü estetiği bozduğu için amalgam dolgu değiştirilebilir.

Yıllardır kullandığım tam protez bollaşmaya ve oynamaya başladı. Ne yapılabilir?

Zayıflama ve kemik erimesine bağlı olarak meydana gelen bollaşma ve oynamalar için mevcut proteze besleme yapılarak tekrar uyum sağlanabilir. Eğer çenede çok fazla değişiklik mevcutsa diş protezini yeniden yapmak gerekebilir.

Protez dişler yemek yerken hareket eder mi?

Alt ve üst çenedeki kemik miktarı yeterli değilse protez dişlerin tutuculuğu ve stabilizasyonu da azalacağından yemek yerken protez hareket edebilir. Bu durumda özel yapıştırıcılar kullanılabilir yada protezlerin oynaması için çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek almak gerekebilir.

Şeker hastalarında çıtçıtlı protez (hassas tutuculu protez) kullanımı mümkün müdür?

Diğer hareketli protezler gibi hassas tutuculu protezler de hemen hemen her hastaya uygulanabilir. Uygulama sonrasına ağızda oluşabilecek vuruk ve yaraların iyileşmesi uzun sürebilir. Ayrıca ağız kuruluğu problemi de oluşabileceği için özel jeller ve yapay tükürük kullanımı gerekli olabilir.

Diş Kaplaması Sonrasındaki Ağrı Nasıl Geçer?

Diş kaplamasındaki erken dönem oluşan ağrı kaplamanın yapıştırılmasından hemen sonra başlamış ise, yapıştırmaya bağlı diş hassasiyeti meydana gelmiştir. Bu diş kaplamasındaki ağrının azalarak geçmesi beklenmelidir. Ancak kaplamanın karşıt diş ile fazla teması yani çiğneme esnasında çarpma hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Şeker Hastalarına İmplant Tedavisi Yapılır Mı?

Evet, şeker hastalarına da implant tedavisi yapılabilir. Ancak şeker hastalarının implant tedavisi boyunca kontrol altında tutulması gerekir.

Diş Ağrısını Gidermek İçin Ağrıyan Bölgeye Aspirin Koymak veya Ağzı Alkol ile Çalkalamak Gerekli Midir?

Aspirin (asetilsalsilik asit), ağrıyan bölgeye belli bir müddetin üzerinde uygulandığında “aspirin yanığı” oluşur. Bu durum hastanın tedavi süresinin uzamasına sebep olur. Bunun yanında alkol uçucu bir madde olduğundan çok çabuk buharlaşır. Kısa süreli anestezi meydana getirir. Alkolün o bölgeyi tedavi ettiğine dair yanlış bir algı oluşur. En doğrusu, ağrınız varsa diş hekimine gitmek ve sorunu sağlıklı bir şekilde çözmektir.

Çıtçıtlı protezlerde estetik olarak memnun olur muyum?

Hassas tutuculu protezlerin dişlerden destek aldığı kısımlar protezin içerisinde olduğu için kancalı protezlere göre çok daha estetik olur.

Kimler ağız kanseri riski taşır?

Sigara ve alkol tüketenler Kötü ağız hijyeni Uygun olmayan protezler (sürekli vuruk yapan protezler) Ağızda anormal oluşumları olanlar (beyaz-kırmızı anormallikler, iyileşmeyen yaralar, kanama odakları) Genetik yatkınlık (ailede kanser hikayesi) Uzun süre güneş ışığı altında kalanlar veya solaryuma girenler

Çene eklemi rahatsızlığım olduğunu nasıl anlayacağım?

Çene eklemi rahatsızlığının bir çok belirtisi olabilmektedir. Açma kapamada klik sesinden, çenenin kilitlenmesi veya ağrı durumuna kadar değişebilir. Çenenizde herhangi bir farklılık hissettiğinizde diş hekiminize başvurun, çünkü hastalığın evresi tedavi açısından önemlidir.

İmplant yapıldıktan sonra yüzüm çok şişer mi? Ağrım çok olur mu?

Yanakta hafif şişlik veya renk değişikliği beklenir; ancak ilk 24 saat yapılan soğuk kompres uygulamasıyla ödem hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar görülmez doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar ilk gün oluşabilecek ağrıyı kolaylıkla kontrol altına almakta yeterlidir.

Sigara içiyorum dental implant yaptırabilir miyim?

Evet yaptırabilirsiniz .Yapılan bir çok çalışma sigaranın dental implant ve kemiğin bütünleşmesini olumsuz etkilediğini kanıtlamıştır. Sigara içen bireylerin implantını kaybetme riski 2-3 kat daha yüksektir.

Dişler nasıl beyazlar?

Diş beyazlatma dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri (karbamid peroksit) ile giderilmesi işlemidir.

Diş beyazlatmanın zararı, yan etkileri var mıdır?

Beyazlatma işlemi az da olsa dişlerde hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti havaya, çok sıcak ve soğuk gıdalara karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum olduğunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

20 yaş çekimi sonrası çok ağrı olur mu? Yüzüm çok şişer mi?

Sorunsuz bir cerrahiyi takiben fazla ağrı oluşmaz ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınır. Yanaktaki ödem dişin durumuna göre ve kişiden kişiye çok değişkenlik gösterir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk kompres uygulanmalıdır. Hafif şişlik olması normaldir ve iyileşme için gereklidir.

Diş eti çekilmesine bağlı olarak diş kaybı yaşar mıyım?

Dişeti sınırının belli bir seviyenin altına düştüğü ve dişleri çevreleyen sert dokuların tamamen ortadan kalktığı durumlarda ne yazık ki diş kayıpları yaşanabilir.

Diş eti çekilmesinin tedavisi var mıdır?

Dişeti çekilmesi durumlarında diş dokusunda meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.

Diş eti çekilmesi ne gibi durumlara yol açar?

Dişeti çekilmesi fırçalamanın bozulmasına bağlı olarak diş üzerinde plak birikmesi ne, kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve estetik problemlere yol açar.

Fissür örtücü nedir? Zararı ve yan etkileri var mıdır?

Fissür örtücü azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. Hiç bir zararı ya da yan etkisi yoktur.

Diş Sızlaması nedir? Nedenleri nelerdir?

Dişlerin sıcağa, soğuğa, tatlı, ekşi gıdalara, fırçalamaya ve hatta dokunmalara karşı verdiği keskin ve ani ağrılardır. Çok sık karşılaşılan bir durumdur.Eski dolgulu dişler, kırık ve çatlak dişler, diş çürükleri, diş eti çekilmesi, diş fırçası aşındırması, erozyon lezyonları, dolgu sonrası hassasiyet, ilaç kullanımından kaynaklı yan etkiler, beyazlatma hassasiyeti, diş gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlıkları diş sızlamasının nedenleri olarak sıralanabilir.

Dişteki operasyon sonrası oluşan hassasiyet ne kadar sürer?

Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin ağrı eşiğine, toleransına göre değişebilir. Ayrıca yapılan işlem (kanal tedavisi, dolgu, diş kesimi, vb. ) veya işlemin türüne (mine dolgu, derin dentin dolgusu, kanal tedavisi, lezyonlu kanal tedavisi ) göre de değişmektedir. Bu süre birkaç saat ile birkaç hafta arasında olabilmektedir.

Ağız kanserlerinin belirtileri nelerdir?

İyi huylu tümörler tükürük bezlerinden, dişetinden, kemik veya diş dokusundan kaynaklanabilir. Teşhisi ancak hekim tarafından alınan biyopsi ile konulabilir. Genellikle şişlik, ağrı, mevcut protezlerin ağıza oturmaması, fonksiyon kaybı gibi belirtiler gösterir. Ağız kanserleri genellikle uzun sure iyileşmeyen yaraların, beyaz - kırmızı lekelerin, aft olarak geçiştirilen ancak prekanseröz olarak değerlendirilen oluşumların tedavi edilmemesi sonucu gelişebilir. Belirtileri dokuda sislik, kanama, ağrı, fonksiyon kaybı olarak özetlenebilir.

Panoramik röntgen çekimi hamilelere yapılır mı?

Küçük de olsa bir radyasyona maruz kalınacağı için çekmemekte fayda vardır. Çok acil bir durum varsa kurşun önlük giydirilerek panoramik röntgen yerine rvg dediğimiz çok düşük dozda çekilen küçük röntgenlerle sadece ilgili bölgenin görüntülenmesini sağlayabiliriz. Radyografi ve diş tedavileri için hamilelikte en güvenli dönem 2. trimester diye bilinen 3-6 ay arası dönemdir. Röntgen çekilmesi zorunlu ise bu dönemde çekmek daha az zararlıdır.

Diş Teli ağrısı nasıl geçer?

Diş teli ağrısı genellikle teller ilk takıldığı zaman, bazen de ortodontik tedavinin kontrol seanslarının ardından oluşup, çoğunlukla hiç bir şey yapmaya gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Kişinin ağrı eşiğine ve çapraşıklığın şiddetine bağlı olarak bazen ağrı kesici kullanmak gerekebilir. Çoğu hasta ilaç kullanmaya bile gerek duymaz ve vücut, tellerin oluşturduğu bu gerilime 2-3 gün içerisinde adapte olur. Tedavi esnasında ağız içerisindeki tellerin yanak iç kısmına batması nedeniyle de ağrı oluşabilir. Bu durumda hasta mumu kullanılarak geçici olarak ağrı geçebilir. Ancak batan telin düzeltilmesi için en yakın zamanda bir ortodontiste gitmek gerekir.

Her diş ağrısında mutlaka antibiyotik kullanılmalı mıdır?

Dişlerde oluşan ağrıların çoğu enfeksiyon dan çok bölgede oluşan ödemden kaynaklıdır. Diş hekimi müdahalesi ile ödem azaltılır, enfeksiyon varsa tedavi edilir. Diş ağrılarının neredeyse hepsi antibiyotik GEREKTİRMEYEN durumlardır. Ağrı kesiciler ve ödem çözücü (antienflamatuar) ilaçlar hekim gerekli görürse reçete edilebilir. Diş ağrılarında hekime danışmadan kullanılan antibiyotik hastayı iyileştirmediği gibi, vücuttaki mevcut bakterilerde direnç oluşturarak gelecekte kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini de azaltacaktır.

Diş apsesi nasıl geçer?

Diş apsesinden şüphelenildiği durumlarda en kısa sürede diş hekimine muayene olunması gerekmektedir. Diş hekimi klinik ve radyolojik muayene ile apsenin sebebini teşhis eder. Sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik doğru tedavi uygulanır. Herhangi bir müdahele yapılmadan sadece ilaç kullanarak belirtilerin hafiflemesi, apsenin tamamen geçtiği ve tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Diş apsesi, nadir durumlarda ciddi hatta ölümcül enfeksiyonlara sebep olabileceği için mutlaka diş hekimi ve gerekirse çene cerrahı tarafından tedavi edilmelidir.

Sigaranın dişlere zararları nelerdir?

Sigara içen bireylerde katran birikimi ve nikotine bağlı lekeler görülür. İlerleyen dönemlerde dişler etkin fırçalasa bile bu lekeler diş üzerine yerleşir. Hastalarımızın evde yaptığı bazı hatalı uygulamalarda (tuz-karbonat- diş parlatıcısı) mine yüzeyini çizerek dişlerin daha çok sararmasına neden olur.

Hamilelik ağız sağlığını nasıl etkiler?

Hamilelik sırasında ağız sağlığında değişikler olur ancak hamilelikte anne dişlerinden kalsiyum kaybı olacağı ve annenin her hamilelikte diş kaybedeceği doğru değildir. Bu dönemdeki en önemli değişiklik hormon düzeylerindeki artıştır. Buna paralel olarak da dişler üzerindeki plak birikimi artar. Eğer plak etkin şekilde uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabı ( diş etlerinde şişlik, kanama, kızarıklık) oluşur. 'hamilelik gingivitisi' adı verilen bu durum hamile bayanların çoğunluğunu özellikle 2. Ve 3. Aylık dönemde farklı şiddetle etkiler. Hamilelik öncesinde de var olan gingivitisin şiddeti hamilelikle birlikte artabilir ve periodontitise ilerleyebilir. Dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi, dengeli beslenme ve düzenli diş hekimi ziyareti ile diş eti iltihabı önlenebilir.

Hamileyken antibiyotik kullandım; Bebeğimin dişleri etkilenir mi?

Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. ' Tetrasiklin' grubu antibiyotikler bebeğin dişlerinde renklenmelere neden olur, hamilelikte kullanılmamalıdır. Diğer antibiyotiklerin dişlerde renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.

Diş eti kaşınması nasıl geçer?

Diş eti kaşınması, diş eti kanaması gibi diş eti hastalığının erken bir bulgusu olduğu için gingivitisin kontrol altına alınmasıyla ortadan kalkacaktır. Erken aşamalarda (gingivitis) diş taşı temizliği, daha ileri durumlarda (periodontitis) kök yüzeylerindeki derin diş taşlarının ve iltihabı dokuların alınması ve kök yüzeyi düzleştirmesinin yapılmasını gerektirir. Bu şekilde diş eti kaşınması, diş eti kanaması, basınç ve diş etlerindeki kurcalama hissi gibi erken belirtiler ortadan kalkar.

Eksik dişler diğer dişlerin kaybına yol açar mı?

Eksik diş bölgesinde komşu dişlerin devrilmesine, karşıt dişlerin eksik diş bölgesine uzamasına ve dolayısıyla çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca devrilen yada uzayan dişlerde temizlik ve bakım zorlaşacağı için çürük, hassasiyet, diş eti iltihabı nedeniyle ağrı ve diğer dişleri kaybetme riski de artmaktadır.

Parmak emmek, diş ve yapısını bozar mı? Parmak ve emzik emmek kaç yaşından sonra diş yapısını bozar?

Parmak emmede hem diş hem de çene yapısı üzerinde son derece olumsuz etkileri vardır. Zamanında önlem alınmazsa düzeltilmesi çok zor bozuklukları gelişebilir ve ileride operasyon söz konusu olabilir. Gerek parmak gerekse emzik emmek 2 yaş sonunda dişlerde ileri itmeye neden olmakla birlikte en kritik yaş 4 yaş tır.

Süt dişinin eksik olması önemli bir problem midir?

Son derece önemli bir problemdir. Süt dişleri sürekli dişler sürene kadar doğal yer tutucu olarak görev almaktadırlar. Eğer süt dişleri herhangi bir sebepten dolayı erken kaybedilir ise; diğer dişler bu boşluğa doğru kayarak çekilmiş süt dişinin yerini kapatacaktır. Bu durum alttan sürecek olan sürekli dişin ideal yerinden sürmesine engel olacaktır. Eğer sürekli diş, sürmesi gereken yerden süremez ise dişlerde çapraşıklığa ve bu da ortodontik problemlere neden olabilmektedir.

Diş çürümeleri başka bir hastalığın habercisi midir?

Diş çürükleri direkt olarak başka bir hastalığın habercisidir diyemeyiz fakat endirekt olarak fokal enfeksiyon dediğimiz tablonun oluşmasına sebep olabilir. Diş çürüğünün meydana getirdiği bakteriler, kan ve lenf dolaşımı yoluyla hayati önem arz eden organlara taşınarak ciddi tabloların oluşmasına neden olabilir.

Estetik dolguları kendi dişimiz gibi kullanabilir miyiz? Nelere dikkat etmeliyiz?

Estetik dolgular dikkatli kullanım gerekir. Çok sert ısırmamak gerekir. Tırnak yemek, kalem ısırmak vb. dişe fazla kuvvet gelmesine sebep olan alışkanlıklardan kaçınmak gerekir. Bu dolguların uygulandığı dişlerin bakımı, doğal dişler ile aynıdır. Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı ile dolguların uygulandığı dişlerin temizliği sağlanır.

Diş Taşı temizleme işlemi diş minesinde çizilmelere ve oyulmalara sebep olur mu?

Hayır, sebep olmaz. Diş taşları yerleştiği bölgede bakterilerin birikmesine ortam sağlamaktadır. Aslında diş taşları yeni diş taşlarının oluşumunu hızlandırır. Bu nedenle; diş taşı temizliği işlemi bakterilerin o bölgede tutunma yüzeyini ortadan kaldırır ve böylece yeni diş taşlarının meydana gelmesini önler.