Dental Rezidans Ağız ve Diş Sağlığı Grubu

info@dentalrezidans.com

0258 211 67 67

  1. Home
  2. »
  3. Tedaviler
  4. »
  5. Hareketli Protezler

Hareketli protez kendi içerisinde ikiye ayrılır. Eğer hasta tüm dişlerini kaybetmişse tam proteze ihtiyacı vardır. Hasta dişlerinin sadece bir kısmını kaybetmişse parsiyel denilen kısmi proteze ihtiyaç vardır.

Son yıllarda bu protezler artık dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan diş protezleri artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

İmplant üstü hareketli protez
İmplant üstü protezlerle kaybedilen dişlerin fonksiyon, estetik ve fonetik görevlerinin yeniden kazandırılması sağlanır. Diş implantları eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vida şeklinde titanyumdan yapılmış doku dostu yapay köklerdir.

Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler
Kısmi diş eksikliğinde kullanılan diğer bir protez çeşidi ise hassas bağlantılı protezlerdir. Protezin tutuculuğu parsiyel protezdeki gibi kroşelerle değil hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür. Hassas bağlantılı protezlerde estetik görüntüyü bozan metal kroşeler yoktur.

Defleks protezler
Deflex, termo-enjeksiyon yöntemi ile tatbik edilen yarı sert özellikte bir materyalden yapılmış hareketli takılıp çıkarılabilen bir protez türüdür. Sistem, kullanılan malzemenin fiziksel ve kimyasal üstünlükleri ve enjeksiyon makinasının teknik hassasiyeti sayesinde mükemmel estetik ve fonksiyonel özelliklere sahiptir. Eski sistemlere göre birçok üstünlüğü vardır

-Bu protezler hafiftir, çünkü çok ince hazırlanabilir
-Konuşmanın korunabilmesine olanak verir.
-Materyalin düşük pörözitesi sayesinde dişetleri ve damağa maksimum yapışma özelliğine sahiptir.
-Materyalin mükemmel yarı şeffaf özelliği, altındaki doku renginin gözlenebilmesine olanak verir. Böylece, deflex ile yapılan kroşeler dental ve gingival dokular ile uyum sağlayarak metal kroşelerde yaşanan olumsuz görüntüye engel olur.
-Elastik olma özelliği sayesinde normal kullanım koşulları altında düşme ve çarpmalara karşı dirençlidir, kolay kolay kırılmaz
-İrritasyon veya alerji yapmaz.

Bir Tam Veya Bölümlü Protez Kullanan Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
-Protezlerinizi her yemekten sonra çıkararak iç ve dış yüzeylerini diş fırçası + sabun kullanarak temizleyiniz.
-Protez (takma diş) temizliği için özel olarak üretilen tablet veya solüsyonları üretici firmanın talimatlarına göre dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.
-Ağzınızda bazı dişleriniz var ise onları da mutlaka diş fırçası ve diş macunu ile temizleyiniz.
-Protezlerinizi çıkardığınızda mutlaka su dolu bir kap içerisinde saklayınız.
-Diş hekimlerinizin kontrolü altında olmadan protezlerinizde siz veya bir başkası aşındırma, ilave tamir gibi işlemler kesinlikle yapmayınız/yaptırmayınız. Protezinizle ilgili herhangi bir probleminiz olduğunda derhal diş hekiminize başvurunuz.
-Her 6 ayda bir kez düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidiniz. Bu kontroller ilerde olabilecek problemlerin önlenmesine yarayacaktır.

Unutmayınız ki protezlerinizin de bir ömrü vardır ve en az 2 en fazla 4 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde protezinizin değişen dokularınıza uyumunun bozulacağı gibi ağzınızda mantar enfeksiyonu oluşturma ihtimali oluşacaktır.

Sağlık Bülteni

***Söz veriyoruz, spam yok!